Syltetøy - Spørsmål og svar
Her finner du svar på vanlige spørsmål om det å lage syltetøy.
Syltetøyet mitt er for tynt. Hva skal jeg gjøre?
Du kan ha brukt frukt med lite pektin, eller du kan ha brukt for lite sukker. Fosskok syltetøyet i et par minutter for å koke det litt inn, eller tilsett Melatin (pektinpulver som du får kjøpt i små pakker på butikken), og kok syltetøyet på nytt i henhold til instruksjonene på pakken.
Syltetøyet mitt er for tykt. Hva skal jeg gjøre?
Hvis syltetøyet blir for tykt, kan du spe det med litt vann og koke det på nytt.
Hvordan får jeg riktig konsistens på syltetøyet mitt?
For å sjekke syltetøyets konsistens setter du en asjett i kjøleskapet før du begynner å lage syltetøyet. Når syltetøyet er ferdig, har du en skje med syltetøy på den kalde asjetten og setter den i kjøleskapet igjen. Når syltetøyet er avkjølt, drar du en skje gjennom det for å sjekke konsistensen. Hvis du er fornøyd med konsistensen, har du syltetøyet på glass og lukker dem godt igjen.
Hvorfor flyter frukten opp til overflaten?
Syltetøyet må kanskje kokes lenger. Frukten eller bærene inneholder luft som må kokes bort.
Dette gjør du: La det varme syltetøyet avkjøles i kasserollen i 15 minutter. Rør av og til for å fordele frukten jevnt. Du kan også snu de fylte syltetøyglassene opp-ned av og til mens de avkjøles.
Hvorfor har saften eller syltetøyet gjæret?
Dette kan skyldes at syltetøyet inneholder for lite sukker, at det ikke ble oppbevart kjølig nok, eller at noe av frukten i syltetøyet var bedervet. Du må alltid vaske og sjekke frukten og bærene grundig. Ett eneste bedervet bær kan ødelegge alt syltetøyet du lager. Gjæring kan også skyldes dårlig rengjorte glass eller flasker eller at du ikke skummer av skikkelig.
Hvorfor har saften eller syltetøyet mugnet?
Du kan ha brukt for lite sukker, muggen eller bedervet frukt eller frukt som ikke har blitt rengjort skikkelig. Mugg kan også skyldes glass som ikke har blitt sterilisert skikkelig, eller at glassene har blitt oppbevart på et varmt og fuktig sted. Når syltetøyet eller marmeladen er ferdig, er det viktig at du har det på glass umiddelbart, og at du fyller glassene helt opp. Kast alltid syltetøy eller marmelade som har mugnet. Du må aldri spise dette, for enkelte typer mugg kan danne giftstoffer.
Hvorfor har saften min blitt til gelé?
Bærene du brukte, var ikke modne nok til å lage saft av. De inneholdt for mye pektin. Legg flaskene i varmt vann til saften er flytende. Kok deretter saften med 3–4 dl vann per liter saft, og tilsett 1 gram konserveringsmiddel per liter saft.
Kan jeg bruke syltesukker til å lage eplemos?
Nei, da ender du opp med et svært tykt eplesyltetøy i stedet for mos. Vanlig farin egner seg best til eplemos.
Kan jeg bruke syltesukker til å lage ukokt syltetøy?
Nei, syltesukker må koke i minst to minutter for at pektinet skal løses opp i syltetøyet.
Oppskriften sier at jeg skal legge bærene lagvis med sukkeret og la det stå over natten. Kan jeg bruke syltesukker til dette?
Ja. Syltesukker fungerer glimrende i de fleste syltetøyoppskrifter som spesifiserer vanlig farin.
Oppskriften sier at jeg skal koke bærene og vannet i et visst antall minutter før jeg tilsetter sukkeret. Kan jeg også bruke syltesukker til dette?
Ja. Det er ingen forskjell på syltesukker og vanlig farin i dette tilfellet.
Syltesukkeret mitt har gått ut på dato. Kan jeg fremdeles bruke det?
Det avhenger av hvor gammelt syltesukkeret er. Du skal kunne bruke det i opptil et år etter utløpsdatoen, men etter dette kan vi ikke lenger garantere at konserveringsmiddelet fremdeles er aktivt. Syltetøyet må derfor oppbevares i kjøleskapet eller fryseren. Pektinet kan også forringes over tid, noe som kan påvirke syltetøyets konsistens.
Hva betyr informasjonstabellen på syltesukkerpakken?
Det er enkelt. Les tabellen fra venstre mot høyre. Den første kolonnen er oppskriften på vanlig syltetøy, den neste er oppskriften på syltetøy med lite sukker, og kolonnen lengst til høyre er oppskriften på sitrusmarmelade.
Det er brune prikker i syltesukkeret mitt. Hva er dette?
Brune prikker kan forekomme i syltesukker som har stått lenge. De skyldes en reaksjon mellom sitronsyren og sukkeret og er ingenting å bekymre seg for. De vil ikke endre de andre egenskapene til syltesukkeret, og de vil ikke synes i det ferdige syltetøyet.
Oppbevaring
Syltetøy som er lagd med syltesukkeret vårt, kan oppbevares i vanlig romtemperatur og vil holde seg i minst et år. Fargen og smaken bevares imidlertid best ved å oppbevare det på et mørkt og kjølig sted. Syltetøy uten konserveringsmidler eller ukokt syltetøy bør oppbevares i fryseren.
Hygiene
Hygiene er svært viktig for syltetøyets holdbarhet. Glass og lokk må rengjøres og steriliseres skikkelig før bruk. Fyll glassene helt opp, og skru på lokkene umiddelbart. Husk å skumme av syltetøyet før du har det på glassene. Alle mikroorganismer som kan forårsake mugg, overføres via luften og skummet på syltetøyet. I tillegg bør du bare bruke frukt og bær av høy kvalitet. Ett eneste bedervet bær kan forkorte holdbarheten til alt syltetøyet du lager.
Lag i etapper – lag aldri dobbel oppskrift
Lag aldri dobbel oppskrift. Dels fordi det blir tungt å røre, løfte osv, men også fordi koke- og tilberedelsestiden ikke vil bli riktig. Vil du lage mye, er det bedre å lage flere porsjoner eller fryse bærene ned og koke dem senere. Tenk å ha et kjøkken som dufter av bær eller frukt når høstvindene hviner rundt hushjørnene! Man kan jo bruke sommeren til noe bedre enn å stå inne og sylte og safte.
Noe å tenke på når du koker saft og syltetøy
Når du koker saft og syltetøy, skal du være nøye når du skummer av. Skummet inneholder bakterier og muggsopp og kan få katastrofale følger for saften, syltetøyet eller marmeladen din.
Saft- og syltetips
• Velg råvarer av god kvalitet
• Fjern frukt og bær som er skadd eller angrepet
• Vær nøye med hygienen
• Skum grundig! Skummet inneholder bakterier og muggsopp
• Fyll glass og flasker helt opp til kanten, slik at det blir så lite luft som mulig.
Sukrede bær holder seg lenge!
Sukre bærene du skal fryse ned eller legg dem i en sukkerlake. Husk at sukkerlaken skal være kald før du heller den over bærene. Usukrede bær holder seg 3–4 måneder i fryseren, mens sukrede bær holder seg i minst 1 år.
Syltesukker
Med Syltesukker lager du ditt eget syltetøy eller marmelade på noen minutter. Pakken på 1 kg inneholder alt du trenger for et vellykket resultat: sukker, pektin fra sitrusfrukter, sitronsyre og natriumbenzoat. Du trenger bare tilsette bærene og eventuelt litt vann. Du kan bruke både friske og frosne bær.
Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?
Pepperkaker
Finnes det noe bedre enn duften av nybakte pepperkaker? Ja, det må vel i så fall være smaken av dem. Pepperkaker kan lages harde eller myke, med eller uten glasur, som små, søte figurer eller som hele hus. Du bestemmer selv hvordan du vil ha dem.
Inviter til gløggparty
Å invitere til gløggparty er en enkel måte å komme sammen med venner på før jul. Vi har hentet frem noen gode oppskrifter som kan gi deg litt inspirasjon til drikke og tilbehør.
Bak til advent
Med første søndag i advent kommer julestemningen. Tenn det første stearinlyset, sett på kaffen og by på et deilig duftende bakverk. Lag gjerne en ekstra porsjon, så har du noe i fryseren til de neste helgene.
Julegodteri
Julegodteri er obligatorisk for alle som er glad i søtsaker. Sett frem et godterifat med hjemmelaget toffee, karameller, konfekt og trøfler. Uansett om du liker det klassiske julegodteriet eller de mer avanserte alternativene – vi har oppskriftene.
Julens beste pakke
De absolutt fineste julegavene å gi og få er de som er laget for hånd og fylt med glede. Og hva er vel mer fylt av kjærlighet enn lekre søtsaker, julete kaker og deilige marmelader? Så åpne ditt eget juleverksted i kjøkkenet, og kjenn at julestemningen sprer seg når du lager godteri og pakker inn gaver.
Julebakst
Endelig tid for julebakst! Bak vakre kaker som skal nytes. Spiskammers, kjøleskap og fryser skal fylles med alle slags kaker for å dekke hvert minste behov for noe å bite i foran TV-en, i juleselskapene og under åpningen av julegavene.