Søtt fra naturen
Sukker utvinnes av sukkerbeter på våre breddegrader. Den rene, utpregede sødmen gjør det til en av de mest anvendelige ingrediensene du kan ha på kjøkkenet. Ved å tilsette sukker kan du dessuten på en naturlig måte få brødet luftigere, iskremen mykere og syltetøyet mer holdbart.
Sukkerbeter og sukkerrør
Alt av frukt, grønnsaker og bær inneholder forskjellige mengder sukker. Sukkerroer og sukkerrør er de eneste plantene som inneholder så mye sukker at det kan lønne seg å utvinne det. Globalt produseres omtrent 75 % av alt sukker av sukkerrør. På grunn av klimaet kan vi i Norden bare dyrke og derfor også bare lage sukker av sukkerroer.
Sukker som lages av sukkerrør og sukkerroer, kalles også sukrose. Sukrose består av like deler glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker). Andre sukkerarter er laktose, som finnes i melkeprodukter, og maltose, som finnes i stivelse fra kornsorter som for eksempel hvete og bygg.
Alle sukkerarter er karbohydrater med samme energiinnhold per 100 gram.
Fra bete til krystall
Sukkerbeter dyrkes først og fremst i det sydlige Sverige og Danmark, som har det riktige jordsmonnet og det gunstigste klimaet. Sukkerbetene høstes om høsten og vinteren, og det er bare i disse månedene sukkerproduksjonen er i gang. Etter transporten til sukkerfabrikken, blir sukkerbetene vasket og skåret til pommes frites-lignende staver.
For å trekke ut sukkerinnholdet, legges disse stavene i vann som har en temperatur på 70 grader. Råsaften man da får frem, renses og konsentreres til en såkalt tykksaft som inneholder drøyt 70 prosent sukker. Når tykksaften kokes, dannes hvite sukkerkrystaller. Ved å sentrifugere saften, sitter man til slutt igjen med bare selve krystallene – et rent og naturlig hvitt sukker. Prosessen for å utvinne sukker fra sukkerbetene tar ca. 12 timer, og hver sukkerbete gir rundt 30 sukkerbiter.
I filmen "From beet to sugar" kan du lære mer om de ulike trinnene i sukkerproduksjonen.