Mer enn bare sødme
Vi bruker ofte uttrykk som «sukkersøtt», og det er ingen tvil om at sukker gir sødme. I tillegg til den rene, utpregede sødmen, har sukkeret imidlertid en hel rekke andre naturlige egenskaper som gjør det svært anvendelig i matlaging.
Syltetøy og gelé
Sukker løfter fram smakene fra frukt og bær, og gir hjemmelaget syltetøy og gelé en deilig sødme. Det er sukkerets evne til å danne gelé sammen med pektin og fruktsyre som gir syltetøy og gelé riktig konsistens.
Sukkeret fungerer som naturlig konserveringsmiddel ved å binde vann. Mikroorganismer, som er det som får matvarer til å bli dårlige, kan nemlig kun leve i «fritt vann». I tillegg bidrar sukkeret til å bevare den naturlige fargen fra frukt og bær.
Sukkeret gir
• Sødme
• Smak og aroma
• Konsistens
• Holdbarhet
• Farge
Saft
Å koke sin egen saft er en herlig måte å forlenge sommeren på. Her har sukkeret flere viktige funksjoner. Sukkeret løfter fram smakene i frukt og bær, og balanserer friskheten deres med en god sødme.
I tillegg sørger sukkeret for at saften får en naturlig lenger holdbarhet. Ved å binde vanninnholdet i råvaren hindrer sukkeret at det danner seg mikroorganismer. Sukkeret gjør dessuten at den hjemmelagde saften beholder den fine fargen lenger.
Sukkeret gir
• Sødme
• Smak og aroma
• Holdbarhet
• Farge
Brød og bakverk
For deg som er glad i å bake, er sukker en av de viktigste råvarene å ha i skapet. I tillegg til å tilføre smak, er sukkeret avgjørende for konsistens, volum og holdbarhet.
Når du baker brød, fungerer sukkeret nemlig som næring til gjæren. Under hevingen dannes karbondioksid som får deigen til å svelle, slik brødet blir mykere og luftigere. Avhengig av hvor mye sukker eller sirup som tilsettes, trenger det ikke å være igjen noe sukker i det ferdige brødet.
I kaffebrød og myke kaker vil sukkeret binde sammen deigen og gi det ferdig bakverket volum. Ettersom sukkeret binder vann, forbedres samtidig holdbarheten. Småkaker og kavringer blir sprø og gylne på grunn av hvordan sukkeret reagerer under oppvarming.
Sukkeret gir
• Sødme
• Smak og aroma
• Volum
• Konsistens
• Heving
• Holdbarhet
• Farge
Iskrem
Høyere konsentrasjoner av sukker gir lavere frysepunkt. Ved å tilsette sukker i iskrem og andre fryste desserter kan du dermed unngå store iskrystaller og gi iskremen en smidig og myk konsistens. Sukkeret vil dessuten tilføre sødme, samtidig som det løfter fram andre smaker i iskremen som f.eks. vaniljestang, frukt eller bær.
Sukkeret gir
• Sødme
• Smak og aroma
• Lavere frysepunkt