Ingredienser
PEPPERKAKEDEIG:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 ts natron
550 g hvetemel (evt. kakemel)
2 ss kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts knust pepper
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1 ts vanilje
1 egg
GLASUR:
2 eggehviter
300 g melis (ca.) (Øko Dansukker)
KARAMELL TIL MONTERING:
150 g sukker (Øko Dansukker)
ANNET:
Husblas (gelatin) (til vinduer i pepperkakehuset)
Melis (Øko Dansukker)
Instruktioner
PEPPERKAKEDEIG:
1. I en gryte smeltes brun farin, lys sirup og smør
2. Når ingrediensene er smeltet, tas de av varmen og kjøles et par minutter
3. Tilsett i mellomtiden mel og alt av krydder i en bolle og bland
4. Ha natron i gryten med sirup og rør rundt (PASS PÅ, det bobler og hever mye, så rør inn litt om gangen)
5. Held deretter sirupsmassen ned i de tørre ingrediensene ved omrøring (gjerne i en blandingsmaskin med en slikkepott)
6. Rør ingrediensene sammen til de begynner å samle seg
7. Tilsett egget og rør til deigen er myk og jevn
8. Ha deigen i en pose eller lufttett beholder og la deigen hvile i 24–48 timer
UTRULLING OG BAKING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Ta ut deigen fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal rulles ut. Da blir den lettere å jobbe med
2. Rull deretter deigen ut til ca. 0,2 cm høyde
3. Skjær ut deigen ut i alle deler, sider, tak, vinduer, dør, sprosser mm. (Se tips ovenfor)
4. Stek husdelene på 190 grader i vanlig luft i 6–8 minutter til de er lett gylne
5. Kjøl ned helt før bruk
PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Pisk en glasur av eggehviter og melis, og pisk til den blir hvit og tykk
2. Ha glasuren i en sprøytepose med et lite rundt tyllstoff
3. Begynn med å sprøyte glasur på baksiden av vinduskantene og plasser husblas som vindusglass og la det størkne
4. Pynt deretter alle delene til huset med ønsket glasurmønster og la det stivne helt
SAMMENSETTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Smelt sukkeret i en panne (så stor at hussidene kan dyppes i karamellen)
2. Sørg for å holde karamellen varm mens den brukes
3. Ta nå først to hussider og dypp sidene i karamell, så de to sidene som skal sitte fast er fylt med karamell
4. Gjenta med de resterende sidene, så det til slutt står et hus med seks kanter – tilpass så det blir noenlunde jevnt
5. Lag taket ved å igjen ta to av takdelene og sett dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel slik at resten av takdelene også kan settes på – prøv deg litt frem
6. Gjenta med de resterende takdelene
7. Plasser deretter døren og vindussprossene med karamell
8. Kjøl ned karamellen og la huset stivne litt
PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Sett huset på fatet som det skal stå på
2. Bruk sprøyten og ha på glasur så det ligner på snø
3. Dryss melis på taket, så det ligner på snøfnugg
4. Server eller la det stå til pynt resten av julen (det lukter nydelig)
Velbekomme og god arbeidslyst!
TIPS: Hvis du ønsker å lage et pepperkakehus som dette, må du ha:
– 6 stk. like sider i ca. 10–17 cm (med hhv. hull til vinduer og dør),
– 6 stk. tak i trekanter på 10 cm i bunnen og 14 i høyden for midten,
– Vindussprosser, dør og ekstra figurer til pynt.
Hvis du vil ha et litt lettere, kan du enkelt lage et firkantet hus med flatt tosidig tak.
- Laget av Nanna Broe - Kageliv
Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?
Spre kjærlighet på Valentinsdagen
By på kaffe med noe ekstra godt som er en fryd for både øye og gane.
Varmer godt på kalde dager
Her finner du varianter av te, kaffe og varm sjokolade. Oppskrifter på drikke som både passer å ha med seg i termosen og til å nyte hjemme om morgen, på ettermiddagen eller kvelden.
Vinterutflukter
Fyll på med energi i vinterferiens løyper og bakker. Her har vi samlet gode oppskrifter som passer perfekt til vinterturen, og som enkelt kan fylles på termosen og ha i ryggsekken.
Baking med sitron og appelsin
Appelsin og sitron er smaker som hører vinteren til, og som fungerer veldig godt til baking. Sitrus er oppfriskende og syrlig, men passer også flott i kombinasjon med andre smaker som sjokolade og karamell. La deg inspirere av de gode oppskriftene våre.
Sitrusmarmelader
Finnes det noe bedre enn å starte dagen med hjemmelaget marmelade på brødskiven? La deg inspirere av sesongens sitrusfrukter. Bruker du vårt Syltesukker, lager du din egen marmelade på noen minutter.
Fredagskos
Fredagen er gjerne ukas høydepunkt, og fredagskosen er den beste måten å feire slutten på en lang arbeidsuke. Lad opp til helgen ved å slappe av i TV-sofaen sammen med familie, venner og noe ekstra godt. Vi har oppskriften på en alle tiders koselig kveld!