Rundt pepperkakehus

Utstyr: linjal, kniv, sprøytepose*, rundt tyll*

1 pepperkakehus + ekstra småkaker av gjenværende deig

Karakter (23 stk)

Ingredienser

PEPPERKAKEDEIG:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 ts natron
550 g hvetemel (evt. kakemel)
2 ss kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts knust pepper
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1 ts vanilje
1 egg

GLASUR:
2 eggehviter
300 g melis (ca.) (Øko Dansukker)

KARAMELL TIL MONTERING:
150 g sukker (Øko Dansukker)

ANNET:
Husblas (gelatin) (til vinduer i pepperkakehuset)
Melis (Øko Dansukker)

Instruktioner

PEPPERKAKEDEIG:
1.    I en gryte smeltes brun farin, lys sirup og smør
2.    Når ingrediensene er smeltet, tas de av varmen og kjøles et par minutter
3.    Tilsett i mellomtiden mel og alt av krydder i en bolle og bland
4.    Ha natron i gryten med sirup og rør rundt (PASS PÅ, det bobler og hever mye, så rør inn litt om gangen)
5.    Held deretter sirupsmassen ned i de tørre ingrediensene ved omrøring (gjerne i en blandingsmaskin med en slikkepott)
6.    Rør ingrediensene sammen til de begynner å samle seg
7.    Tilsett egget og rør til deigen er myk og jevn
8.    Ha deigen i en pose eller lufttett beholder og la deigen hvile i 24–48 timer

UTRULLING OG BAKING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Ta ut deigen fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal rulles ut. Da blir den lettere å jobbe med
2.    Rull deretter deigen ut til ca. 0,2 cm høyde
3.    Skjær ut deigen ut i alle deler, sider, tak, vinduer, dør, sprosser mm. (Se tips ovenfor)
4.    Stek husdelene på 190 grader i vanlig luft i 6–8 minutter til de er lett gylne
5.    Kjøl ned helt før bruk

PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Pisk en glasur av eggehviter og melis, og pisk til den blir hvit og tykk
2.    Ha glasuren i en sprøytepose med et lite rundt tyllstoff
3.    Begynn med å sprøyte glasur på baksiden av vinduskantene og plasser husblas som vindusglass og la det størkne
4.    Pynt deretter alle delene til huset med ønsket glasurmønster og la det stivne helt

SAMMENSETTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Smelt sukkeret i en panne (så stor at hussidene kan dyppes i karamellen)
2.    Sørg for å holde karamellen varm mens den brukes
3.    Ta nå først to hussider og dypp sidene i karamell, så de to sidene som skal sitte fast er fylt med karamell
4.    Gjenta med de resterende sidene, så det til slutt står et hus med seks kanter – tilpass så det blir noenlunde jevnt
5.    Lag taket ved å igjen ta to av takdelene og sett dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel slik at resten av takdelene også kan settes på – prøv deg litt frem
6.    Gjenta med de resterende takdelene
7.    Plasser deretter døren og vindussprossene med karamell
8.    Kjøl ned karamellen og la huset stivne litt

PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Sett huset på fatet som det skal stå på
2.    Bruk sprøyten og ha på glasur så det ligner på snø
3.    Dryss melis på taket, så det ligner på snøfnugg
4.    Server eller la det stå til pynt resten av julen (det lukter nydelig)
Velbekomme og god arbeidslyst!

TIPS: Hvis du ønsker å lage et pepperkakehus som dette, må du ha:
– 6 stk. like sider i ca. 10–17 cm (med hhv. hull til vinduer og dør),
– 6 stk. tak i trekanter på 10 cm i bunnen og 14 i høyden for midten,
– Vindussprosser, dør og ekstra figurer til pynt.

Hvis du vil ha et litt lettere, kan du enkelt lage et firkantet hus med flatt tosidig tak.

Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?

Pepperkakedrivhus

Pepperkaker

Finnes det noe bedre enn duften av nybakte pepperkaker? Ja, det må vel i så fall være smaken av dem. Pepperkaker kan lages harde eller myke, med eller uten glasur, som små, søte figurer eller som hele hus. Du bestemmer selv hvordan du vil ha dem.

Syrlig gløgg

Inviter til gløggparty

Å invitere til gløggparty er en enkel måte å komme sammen med venner på før jul. Vi har hentet frem noen gode oppskrifter som kan gi deg litt inspirasjon til drikke og tilbehør.

Julestjerne

Bak til advent

Med første søndag i advent kommer julestemningen. Tenn det første stearinlyset, sett på kaffen og by på et deilig duftende bakverk. Lag gjerne en ekstra porsjon, så har du noe i fryseren til de neste helgene.

Julegodteri

Julegodteri er obligatorisk for alle som er glad i søtsaker. Sett frem et godterifat med hjemmelaget toffee, karameller, konfekt og trøfler. Uansett om du liker det klassiske julegodteriet eller de mer avanserte alternativene – vi har oppskriftene.

Julens beste pakke

De absolutt fineste julegavene å gi og få er de som er laget for hånd og fylt med glede. Og hva er vel mer fylt av kjærlighet enn lekre søtsaker, julete kaker og deilige marmelader? Så åpne ditt eget juleverksted i kjøkkenet, og kjenn at julestemningen sprer seg når du lager godteri og pakker inn gaver.

Julebakst

Endelig tid for julebakst! Bak vakre kaker som skal nytes. Spiskammers, kjøleskap og fryser skal fylles med alle slags kaker for å dekke hvert minste behov for noe å bite i foran TV-en, i juleselskapene og under åpningen av julegavene.